AntalyaGündemMagazinSağlık

ÖZEL İNSANLARA ÖZEL GÜN

Spread the love

2018 Yılı Aralık ayında başlanan görüşmeler sonucu; 14 Ocak 2019 tarihinde Türkiye’de ilk bir il olan Otizm Derneği, Konyaaltı Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile bir protokol imzalayarak Okul çağı dışında kalan otizmli gençler için Akdamlar köyünde açılan bağımsız bir Kurs merkezi, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Gününde çeşitli etkinliklere sahne oldu.
2009 yılı Aralık ayında Otizm tanısı almış çocuğu olan, 21 ailenin bir araya gelerek kurdukları ve kendi alanında ilk olan ANTOBDER (Antalya Otistik Bireyler Spor Kulübü) faaliyetleri ile büyük saygı uyandırıyor.

Konyaaltı Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mukaddes Birşen 2 Nisan Otizm Farkındalık gününde Çarkırlar da bulunan “Otistik Çocuklar Kurs ve yaşam Merkezi” nin 18 yaş ve üstü otistik çocuklara hizmet verdiğini, burada yeteneklerine göre, özel eğitim öğretmeni, el sanatları öğretmeni ve spor öğretmeni tarafından eğitim verildiğini söylerken, Antalya Otistik Bireyler Spor Kulübü Başkanı (ANTOBDER) Perihan Bal, yaptığı konuşmada, 18 yaş üstü otistik bireylerin bu yaşam alanlarından evlere kapanmalarının önüne geçtiklerini ,burada sanatsal ve sportif faaliyetler ile yaşamın içerisinde olmalarını sağladıklarını, bu okulda aşçılık ve tarım eğitimleri verdiklerini de söyledi . Bal; evlerinde negatif davranışlarda bulunan otistik bireylerin burada pozitif hale geldiklerini söylerken, 2 Nisan’nın Dünya Otizm günü, Nisan ayının da farkındalık ayı olduğunu ifade etti. ANTOBDER Başkanı Bal, “ Biz bu günü kutlamıyoruz. Bu bir kutlama değil. Bu bir farkındalık günüdür. Kutlanacak bir şey yok çünkü” dedi.

Otizmli bir çocuğu olduğunu da söyleyen Bal, 16 yıldır çocuğunun biriktirdiği düğümleri, öğretmenler ve öğrenciler tarafından resme dönüştürdükleri serginin de konuklar tarafından büyük ilgi gördüğünü söyledi.

Konyaaltı Kaymakamı Kamil Köten’in de katıldığı farkındalık gününde, otizmli çocuklar için yatılı okula ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Dernek Başkanı Perihan Bal, Köten’den konu ile ilgili desteklerini beklediklerini söyledi. Kaymakan Kamil Köten’de , konuyu, bu yaşam alanının kurulmasında da büyük pay sahibi olan Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na ileteceğini söyledi.

Çakırlarda bulunan Otistik Çocuklar Kurs ve yaşam Merkezinde ki farkındalık gününe, Konyaalti belediye baksan yardımcısı Tuğba Erken Bostan, Konyaalti İlçe Milli Eğitim Müdürü Halil Ünal
Konyaalti Müftüsü Orhan İmamoğlu ,Konyaaltı jandarma Komutanı da katıldı.

Etkinlik, çeşitli gösteriler, söylenen şarkılar ve gök yüzüne mavi balonların bırakılması ile sona erdi.

Otizmin farkında mısınız?
Otizm genellikle yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan ve ömür boyu süren bir gelişimsel bozukluktur.
Bugün doğan her 54 çocuktan biri otizmli doğuyor.
Tek tedavi yöntemi eğitimdir ve eğitimin sürekliliği esastır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir