AntalyaGündemMagazin

ANTALYA İSTİŞARE KONSEYİ (AİK)” KURULDU

Spread the love

Antalya’nın kalkınmasını amaç edinmiş temel bazı ilkeler çerçevesinde bir araya gelmiş Antalya’da yaşamanın sorumluluğunu ve bilincini taşıyan gönüllü üyelerden oluşan Antalya İstişare Konseyi geçtiğimiz ay düzenlenen kurucular toplantısı ile faaliyet göstermeye başladı.

Kasım ayı sonlarında (26.11.2021) düzenlenen ilk toplantıda,  kurucu başkanı olarak konseyin kuruluşuna öncülük eden STK gönüllüsü Canan TUNGAR seçildi.  Tungar, yaptığı ilk yazılı açıklamasında konseyin,çalışma Belgesi kapsamında belirtilen yazılı kurallar çerçevesinde faaliyetler sürdürecek olan kendi iç denetimini yine yazılı ve şeffaf kurallarla kayıt altına alıp Antalya yararına çalışacak olan gönüllü bir organizasyon olduğunu açıklamıştı. Önceki hafta Lara Balık evinde düzenlenen ilk toplantı ile ilk kez basının karşısına çıkan Antalya İstişare Konseyi faaliyetlerini ve izleyecekleri yolları anlattı.

İlk Kurucular toplantısında, Antalya İstişare Konseyi’nin Yürütme Kurulu Başkanı olarak seçilen Prof. Dr. Cengiz SAYIN, toplantıda davete katılan üyelere söz vererek ve tek tek kendilerini tanıtmalarını istedi. Tanışmanın ardından kısa bir konuşma yapan Kurucu Başkan Canan Tungar, böyle bir oluşumun mimarı olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirirken, konseyin Antalya’nın yararına birçok faaliyette yer alacağının altını çizdi. Tungar yaptığı konuşmanın ardından sözü Antalya İstişare Konseyi  Yürütme Kurulu Başkanı Cengiz Sayın’a bıraktı.

Konsey üyelerine katılımlarından dolayı ve bundan sonraki çalışmalar için şimdiden hepinize teşekkür ederim diyerek söze başlayan Antalya İstişare Konseyi  Yürütme Kurulu Başkanı Cengiz Sayın, yaptığı konuşmasında;  “ Günümüzde ülke kalkınması, bölgesel potansiyeller ve yerel dinamikler konusu ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmenin en önemli tamamlayıcı unsurları olarak ülke gündeminde hızla öne çıkmaya başlamıştır. Yerel dinamiklerin en önemli aktörleri arasında kamu ve özel sektör yanında Sivil Toplum Örgütleri ve oluşumları da yer almaktadır. Bunlar; kuruluş amaçları doğrultusunda ve kamu yararı sağlamak adına tüm yerel ve gerektiğinde bölgesel ve ulusal düzeydeki yürütücü ve karar vericilere proje ve öneriler ile yardımcı olmak, kamuoyunda farkındalık yaratmak gibi pek çok önemli işlevleri üstlenmekte, yerel kalkınmanın doğru ve hızlı bir şekilde yönlenmesine katkı sağlamaktadırlar. Dünya kenti Antalya şehrimiz de dünyada ve ülkemizde tarım, turizm ve ticaretin en önemli merkezleri arasında görülmekte olup zirvede kalabilmesi ve dünyadaki kalkınma ve rekabet odaklı gelişmelere hızla uyum sağlayabilmesi için alanında uzman katılımcılardan oluşmuş STK yapılanmalarına ve desteklerine en çok ihtiyaç duyulan şehirlerimizden birisidir. Bu ihtiyaç nedeniyle, hem diğer STK birimleriyle ortak çalışarak yerel kalkınmada güç birliği oluşturmak hem de kuruluş amaçları doğrultusunda hizmet etmek amacıyla gönüllülerden oluşan bir sivil toplum platformu olarak 26.11.2021 tarihinde gerçekleştirilen ilk kurucular kurulu toplantısı ile Antalya İstişare Konseyi kurulmuştur. Konsey kurucu başkanı olarak konseyin kuruluşuna öncülük eden ve yine bir STK gönüllüsü olan Sayın Canan TUNGAR seçilmiştir. Konsey yapılanması; kurucu başkan, yürütme kurulu başkanı, başkan yardımcısı (2), koordinatör (2), genel sekreter ve kurucu üyelerden oluşturulmuştur. Konsey; kamu, özel sektör, sivil toplum ve akademi gibi farklı alanlarda alanında uzman ve deneyim sahibi ancak Antalya kalkınması ortak paydasına katkı sağlayabilecek gönüllü katılımcılardan oluşturulmuştur. Konsey oluşumunda ve üyelik tercihinde alanında uzmanlık, liyakat, Antalya paydası gibi çeşitli kriterler getirilmiş özellikle aktif olarak siyasetle uğraşmama ve yönetici olarak görev yapıyor olmama durumuna özen gösterilmiştir. Konseyin şeffaf, etkin, denetlenebilir ve disiplinli bir şekilde faaliyetlerini sürdürebilmesi için Antalya İstişare Konseyi (AİK) Çalışma Belgesi oluşturulmuş, kurucu genel kurulda tartışılarak son şekli verilmiş ve oybirliği ile kamuoyuna duyurulması kararı alınmıştır.

 Çalışma belgesi kapsamında; konseyin kurumsal yapısı, kuruluş amacı, üyelikte aranan temel ilkeler, yönetim ve temel işleyiş ile faaliyet alanlarına ilişkin konulara yer verilmiştir. Antalya İstişare Konseyi, Antalya’nın kalkınmasını amaç edinmiş temel bazı ilkeler çerçevesinde bir araya gelmiş Antalya’da yaşamanın sorumluluğunu ve bilincini taşıyan gönüllü üyelerden oluşan bir organizasyondur. Dernek, vakıf ve diğer yasal tanımlanmış tüzel kişiliği olan bir kurumsal yapı olmayıp çalışmalarına henüz başlamış gönüllü bir sivil toplum platformudur. Ancak Çalışma Belgesi kapsamında belirtilen yazılı kurallar çerçevesinde faaliyetler sürdürecek olan kendi iç denetimini yine yazılı ve şeffaf kurallarla kayıt altına alıp Antalya yararına çalışacak olan gönüllü bir organizasyondur. Tüzel kişiliğe sahip en doğru kurumsal yapılanmanın hangi yönde olacağı konusuna planlanan faaliyetlerin hayata geçirilmesinden sonra gelecekte karar verilecektir. Konsey, Antalya’nın sosyo-ekonomik kalkınması, kültürel ve toplumsal gelişimi, kentlilik bilinci oluşturulması, tarih-kültür ve çevre mirasının korunması ve böylece Antalya’nın gözde bir dünya kenti haline gelmesine katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Alanında uzman kişi ve kurumların gönüllü katılımlarıyla ortak yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası ölçekte vizyonel projeler geliştirmek; sosyal, kültürel ve ekonomik yararlılıklar oluşturan faaliyetler yürütmek; ilgili kurumlara önerilerde bulunmak ve farkındalık yaratmak başlıca faaliyetleri arasındadır. Yeni bir STK oluşumu olarak hayata geçirilen Antalya İstişare Konseyi’nin, bir yerel dinamik olarak Antalya şehrimizin kalkınmasına diğer STK yapılanmaları ile birlikte önemli katkılar sağlayacağına inancımız tamdır. Antalya şehrimizin ve ülkemizin geleceği için hayırlı işlere vesile olması temel dileğimizdir” dedi.

Yürütme kurulu Başkanı Cengiz Sayın, konuşmasının  ardından gelen soruları yanıtladı. Dernek üyeleri fikir ve görüşlerini paylaştığı toplantı ,üyelerin toplu fotoğraf çekimi ardından edilen kahvaltı ile  Antalya İstişare Konseyi’nin ilk toplantısı sona erdi.

Antalya İstişare Konseyi Yürütme Kurulu

Canan TUNGAR / Kurucu Başkan

 Prof. Dr. Cengiz SAYIN / Yürütme Kurulu Başkanı

 Prof. Dr. İlhan GÖLBAŞI / Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı

Prof. Dr. Mustafa GÜLMEZ /Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı

Murat Kaplan / İletişim Koordinatörü

Prof. Dr. Tuncay NEYİSÇİ / Finansal Yönlendirme Koordinatörü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir